- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Bu yazımda normalde sadece zamandan bahsedecektim ama vazgeçtim. Bu yazıda hem zamandan hem de ışık, ışık hızından bahsedeceğim. Burada anlatacaklarım sonradan yazacağım kuantum fiziği hakkındaki yazılarımla ilişkili olacak. Buradakiler bir ön bilgilendirme olacak sizin için. Hadi bilgilenelim o zaman.
16.yüzyıldan Einstein'in görecelik teorilerini ortaya atana kadar zaman mutlak, sonsuz ve herkes için aynı kabul ediliyordu. Ama Einstein tek sabit olan şeyin ışık hızı olduğunu söyleyince her şey değişmişti. İlk öncelikle şunu bilelim ışık hızı 300.000.000 m/s olarak bilinir. Bu yuvarlanmış halidir tabi ve biz bunu böyle devam ettirelim.
Bir senaryo oluşturalım aklımızda, kıyamet senaryosu güneş patlıyor herhangi bir nedenle ve neler olurdu. Dünya'ya ilk 8 dakika hiç bir şey olmazdı. Çünkü ışık güneşten dünyamıza 8 dakikada geliyor. Bu da bize 8 dakika geride olduğumuzu gösterir. Başka bir örnek verelim, bir klasik olan ikizler paradoksu örneğini vereceğim. İkizlerimiz Ahmet ve Mehmet 30 yaşlarındalar. Mehmet'in astronot olduğunu düşünelim ve onu ışık hızın yarısında hızda giden bir mekiğe bindirelim. 1 yıl boyunca yolculuk yapıp geri gelsin. Mehmet 31 yaşında dünyaya geldiğinde Ahmet 81 yaşında olur.
Yani zaman herkes için farklıdır yani Einstein'ın dediği gibi görecelidir. Bunu daha doğrusu sadece ışık hızının sabit olduğunu Maxwell'in denklemlerine bakınca anlamıştı. Einstein'dan önce Newton'un karşısına çıkan bir sorun vardı, Merkür her defasında olması gereken konumdan sapıyordu. Newton bunu açıklayamıyordu bu yüzden buna "Tanrı'nın işi olmalı" dedi. Ama nedeni hiç kimse açıklayamadı, bilim adamları "Başka bir gezegen vardır orada" demeye basladı ama yoktu. Zamanın düz olduğu kabul ettikleri müddet olmayacaktı. Zaman hakkında öğrendiğiniz her şey yalan olduğunu bilin ölüm ve doğum arasında düz bir cizgi yoktur. Kişiye göre zamanda gerilmeler olur.
Herkes için aynı olan tek şey ışık hızıdır. Bu yazıyı Einstein'ın bir sözüyle bitirmek istiyorum.
"Şu olgu ve ya bu olgu beni ilgilendirmiyor. Ben Tanrı'nın düşünce biçimini öğrenmek istiyorum. Gerisi teferruat benim için"
- Albert Einstein
Yorumlar
Yorum Gönder