naruto head

EVRENSEL AHLAK YASASI

     "Yaptıkların ahlak kurallarına uygun mu, ahlak kuralları ne, ahlak dini bir yargı mıdır?" bakalım Kant bu sorulara karşın ne demiş. 

    Kant ödev ahlakını savunan bir filozoftur. Ödev ahlakı insanların her şartta uymaları gereken kurallardır. "Burada biri yok, kim beni görecek sanki" diyerek normal şartlarda yapmaması gereken şeyi yapıyorsa  ya da yapması gerekeni yapmıyorsa ahlak dışıdır. İnsana ahlaksızlığa yönlendiren insanın kendi iradesidir. 

Bir Vâzife Olarak Ahlâk: Immanuel Kant | by Efe Salihoğlu | Medium

    Peki bu kurallar ne ve kim koyuyor?

    Ahlak kuralları insanın kendisi belirler. Fizik kanunları gibi herkes için aynı değildir ve bunun varlığı da bize özgürlüğün var olduğunu gösterir. Senin ahlak kurallarına başka biri uymuyorsa senin sorunun değil hatta belki de onun bile sorunu değildir çünkü onun örf adetlerinde böyle davranmak vardır ya da ülkesindeki kurallarda bunu yasal kabul ediyordur.

    Ahlak dini bir yargı mıdır?

    Kant'a göre ahlak dinin kendisidir. Ödev ahlakı insanın yapması gereken ibadet gibidir. Bu da dinin insanla iradesi arasında olduğunu gösterir. Ödev ahlakına inanan insanların din kavgası yapması kadar saçma bir şey yoktur.

    Eee sana göre doğru mu?

    Evet büyük kısmı bana göre doğru, belki düşüncenin ulaşamadığım bilgileri vardır ben profesör değilim, bu yüzden büyük bir kısmı doğru dedim. Ahlak dinin temelidir hatta dine inanmayanların bile yaşamlarında bulundurdukları bir şeydir. Ben bir Müslüman olarak ibadetlerin bazen saçma olduğunu düşünüyorum. İslam dinindeki kurallar çok önemli sadece dini konularda değil bir sürü konuda mantıklı ve doğru kurallar. Ama Müslümanlar sadece ibadetleri önemsiyorlar dinin temeli olan ahlakı değil. Hatta ibadetlerini yapmayanlara değil ya Allah'a şirk koşanlara ya da ahlaksız olan toplumlara peygamber indirilmiştir.

    "Aklımda merak, şüphe ve saygı uyandıran iki şey vardır: Üzerimde yıldız gibi parlayan cennet ve içimdeki ahlak yasası"
                                                                                            - Immanuel Kant

Yorumlar